Selecteer de taal

  huisjes transpOrxeta el pueblo


  Orcheta, (Orxeta in het Valenciaans) gelegen in de provincie Alicante en in de regio Valencia is een relatief onbekend pareltje aan de Costa Blanca, tussen de bergen met directe verbindingen met het ruige binnenland.  Deze bergen zorgen voor een gunstig klimaat en beschermen als waren het brede liefdevolle armen het dorp.
  Orxeta huisjesDe vallei rondom het dorpje kleurt ieder jaar vrolijk oranje door de fruitbomen vol sinaasappels en rijpe nisperos: een friszure ovaalvormige vrucht. Het zijn niet  alleen deze vruchten die kleur geven aan het dorp, de pittoreske traditionele huisjes zijn veelal geschilderd in mediterrane warme kleuren: blauw, groen, geel en rood.

  De Orxetanen zijn trots op hun dorpje, en fleurden de straatjes op met potten voorzien van uitbundig bloeiende planten zoals fel paarse bougainvillea’s, oranje strelitzia's en zachtblauwe mannentrouw. Onderweg naar de warme bakker of dorpswinkel waar de basisvoorzieningen verkrijgbaar zijn, wordt iedereen met een ‘bon dia’ begroet door de bewoners die opgeruimd van aard zijn: niet alleen qua vriendelijkheid maar zeker ook wat netheid betreft. Stoepjes worden ijverig geveegd en gemopt, en kijk niet verbaast als je op een ochtend de gemeentelijke veegwagen door de straten ziet rijden en aangenaam verrast wordt door een heerlijke geur die aan het veegwater is toegevoegd!

  Geur van witte jasmijnbloesem

  Orxeta avond

  Maak je ’s avonds een avond wandelingetje, ook dan wordt je verrast: witte jasmijn en de bladeren en bloesem van de sinaasappelbomen vullen de straten met een zweempje zomer. Genieten! De bewoners zitten vaak voor hun huizen om de dag en het wel en wee door te spreken. Al wandelend kom je langs de authentieke wasplaats waar vroeger door de dames de wekelijkse was werd gedaan, en nu in oude luister is hersteld. Kuierend belandt je op het dorpsplein met de oude kerk die, zodra het donker wordt, prachtig en sfeervol wordt aangelicht. Hier moet je even plaats nemen op het terras bij het gemeentehuis en stilletjes genieten van de druk gebarende Spanjaarden die wellicht hun dorpsfeest dat in september wordt georganiseerd aan het voorbereiden zijn.

  Waterbron in Orxeta

  Orxeta waterbronIn 1924 werd een waterbron aangeboord welke tot op de dag van vandaag heerlijk drinkwater levert. Vaak zie je dorpsbewoners met hun plastic flessen een wandelingetje maken naar dit tappunt met drie uit marmer gehouwen bakken waar ze hun flessen vullen en een praatje maken. Ook zelf tappen we hier ons water en ervaar je een beetje hoe het vroeger moet zijn geweest.
  Casa Oliveira beschikt niet over een  privé zwembad, maar een frisse duik is niet ver uit de buurt: het openbaar gemeentelijk zwembad ligt aan de rand van het dorp en is in de zomermaanden tegen betaling toegankelijk.

  Bereikbaarheid

  Oxeta stuwmeerOnze casa is per auto goed bereikbaar: bagage en boodschappen uitladen kan voor de deur. Parkeren is mogelijk aan de rand van het dorp op een ruime gratis parkeerplaats. Vanaf hier is het slechts 3 minuten lopen naar de woning.

  Orxeta is gelegen op circa 35 minuten autorijden van luchthaven Alicante en slechts 6 kilometer vanaf de afslag Orxeta op de autoweg AP-7. Tijdens deze laatste kilometers rijdt u door een prachtig glooiend bergachtig landschap en komt u langs het stuwmeer Embalse del Amadorio dat meteen het vakantiegevoel oproept. Weg van de drukte van het toerisme en toch is alles dichtbij.

  Sfeerimpressies Orxeta

  Filter hieronder op specifieke delen in Orxeta